Deze winter zal er geen diagnostische Pcr-detectie zijn zoals vóór de 90 'vanwege een tekort aan Filtertip

Deze winter zal er geen diagnostische Pcr-detectie zijn zoals vóór de 90 ‘vanwege een tekort aan Filtertip

Door het toegenomen gebruik van Pcr is er wereldwijd een tekort aan 1000ul en 1250ul pcr-filtertips voor dna-versterking.

Grote distributeurs zoals Gentaur hadden al een voorraad filtertips opgebouwd om filtertips te blijven leveren aan diagnostische en forensische laboratoria, maar deze voorraad mist al de grote filtertips. Er zijn nog kleine filtertips verkrijgbaar.

Blijkbaar zal dit niet voldoende zijn, aangezien de wereldvraag naar tips te snel is toegenomen vanwege de toegenomen coronadetectie met Pcr.

PCR, polymerasekettingreactie is een techniek om Dna te versterken met behulp van een Thermocycler-werkstation en TAQ-polymerase. (Enzym van de bacterie Thermus Aquaticus)

Pcr wordt gebruikt in forensische laboratoria, diagnostische laboratoria en onderzoekslaboratoria. Detectie van kankervaristies, HPV-humaan papillomavirus en tuberculose-resistentie met spolygotypering zijn afhankelijk van PCR.

Gentaur leverde oorspronkelijk filtertips van Neptune Scientific, in San Diego Ca, vervaardigd in Mexico. Onze import is nu beperkt tot 10 dozen per maand maar we hebben 500 dozen nodig.

Deze winter zal er geen diagnostische Pcr-detectie zijn zoals vóór de 90 'vanwege een tekort aan Filtertip
Deze winter zal er geen diagnostische Pcr-detectie zijn zoals vóór de 90 ‘vanwege een tekort aan Filtertip

Er zijn maar weinig filtertip-planten in de wereld verkrijgbaar. België, Polen hebben geen productie aangezien onze filtertips in Duitsland worden gemaakt door Greiner, Corning, …

Gentaur probeerde filtertips te vinden in India, maar de Indiase regering heeft in september 2020 de export van filtertips verboden. De container met filtertips die al naar Europa was gestuurd, werd teruggeroepen om terug te keren naar Mumbai, Accumaximum de Indiase fabrikant.

Omdat er in de VS, Europa en India geen filtertips beschikbaar zijn, probeert Gentaur nu filtertips uit China te importeren, maar grote laboratoria zoals Synlab hebben al voorrang bij de Chinese fabrikanten.

Het wordt een moeilijke winter voor onze forensische, diagnostische en onderzoeksklanten, zegt Lieven Gevaert, de directeur van Gentaur Bvba in Kampenhout.

Onze laboratoriumklanten kunnen overstappen op kleinere volumes aangezien er nog 10 ul filtertips beschikbaar zijn, maar als deze niet op voorraad zijn, zullen ze technisch werkloos zijn.

Sinds de jaren 90 is Pcr steeds belangrijker geworden in onze wetenschappelijke laboratoria. Ik kan me niet voorstellen dat we deze winter terugkeren naar een situatie van vóór de jaren 90 waarin criminelen niet meer kunnen worden opgespoord, kanker niet kan worden gekarakteriseerd en virussen niet kunnen worden gedetecteerd.

Er is nog steeds de antigeen- en antilichaamdetectietechniek van Covid, maar deze ontbreekt aan detectiesnelheid vanaf de dag dat iemand door covid werd geïnfecteerd.

PCR kan al in 2 dagen antigeen detecteren 3 tot 4 dagen en antilichamen 5 tot 7 dagen nadat een persoon in contact is gekomen met een Covid-besmetting.